Tämä viestiketju on lukittu. Et voi vastata tai muokata viestejäsi  [ 2 viestiä ] 
Tuulen nosto 
Kirjoittaja Viesti
Ylläpitäjä
Avatar

Liittynyt: Su Kesä 11, 2006 17:44
Viestit: 1892
Viesti Tuulen nosto
Suomalaisten mainitaan useissa vanhoissa lähteissä hallitsevan tuulta ja myrskyä. Tämä maine on elänyt kautta vuosisatojen eurooppalaisissa teoksissa ja jopa 1900-luvun amerikkalaisessa kirjallisuudessa.

Myrskytuulen nostattaminen mainitaan saagoissa suomalaisten puolustuskeinona ryöstöretkiä vastaan. Keskiajalta tunnetaan tarina suomalaisista, jotka kauppasivat rannikoita pitkin kulkeville matkailijoille lankakeriä, joiden solmuja avaamalla voitiin nostattaa suotuisat tuulet.

Tuulen nosto tunnetaan myös kansanperinteessä. Nostattaminen saattoi tapahtua vesillä, kasken tulta sytytettäessä ja viljaa tuullettaessa. Yleisimmin tuulta nostatettiin viheltämällä. Jos kaski ei lähtenyt palamaan, oikealla tavalla viheltämällä saatiin kunnon tuuli.

Tuulen kutsuminen viheltämällä on todennäköisesti ikivanha tapa ja se tavataan muun muassa kolttasaamelaisilla, udmurteilla, liiviläisillä ja virolaisilla. Hantien sanotaan vanhimmissa lähteissä jopa rukoilevan jumaliaan viheltelyllä ja huulten vääntelyllä.

Joskus pelkkä viheltäminen ei riittänyt, vaan tarvittiin tuulenhaltijan »huhuilua». Huhuiluun on liittynyt loitsuja, jotka esitettiin laulamalla - ei lausumalla kuten suomalaiset loitsut yleensä. Karjalaisissa tuulen laululoitsuissa edetään säkeen loppua kohti kohoavalla äänellä.

»Tuuli, tuuli, akkaas kuolii-ii
tuuli, tuuli, akkaas kuolii-ii,
tule tuuli tuulemah, tule uuli tuulemah
kasken randaa
kaskee polttamah - huu uuh!»

Saapuva tuuli voitiin mieltää Ilmarisen linnuksi tai juoksevaksi mustaksi koiraksi. Etenkin vesillä ollessa mustaa koiraa kutsuttiin loitsuissa nostattamaan vahvaa tuulta. »Tuuli, rupea tuulemaan, ilma, rupea riehumaan, meren Musti, tseh!».

Lähteenä Martti Haavion kirjoitus “Tuulen nosto” Kotiseutu-lehdessä 1/1935.

_________________
Korpi kätkee suureen suojaansa niin paljon vanhaa ja muualta jo ammoin hävinnyttä. Korpi on vanhoillinen. Se koettaa suojella ja rakkaudella vaalia kaikkea, mikä on entisaikaista ja isiltä perittyä. Vanhan kansan tapoja ja oppeja se pitää kunniassa ja niissä itsepintaisesti elää, ja rintamaiden uusilta virtauksilta se yrittää kasvattejaan mahdollisimman kauan varjella. Siksipä korvessa elääkin kauimmin ja parhaiten viihtyy esi-isien henki.

-Paulaharju


To Marras 14, 2013 18:24
Profiili WWW
Etsikko

Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 16:59
Viestit: 32
Viesti Re: Tuulen nosto
Minua alkoi sattuneesta syystä kiinnostaa tämä tuulen nosto solmuja avaamalla. Osaako kukaan kertoa tästä perinteestä tarkemmin, tai antaa vaikka kirjallisuusvinkkejä? Onko narun laadulla väliä? Toimiiko se myös maalla tai maalta merelle?

_________________
Sit' en sure, että sitoo
sydänsäikein juurten syväin
esiäitein, esi-isäin
eksyväin ja erehtyväin.

-L. Onerva


Ke Syys 24, 2014 19:44
Profiili
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Tämä viestiketju on lukittu. Et voi vastata tai muokata viestejäsi   [ 2 viestiä ] 

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com